Миналата събота т.нар. Малки римски терми във Варна за пръв път станаха естествен декор на конференция от формата TEDx (а най-вероятно и на конференция изобщо) – TEDxTalyana. Основна цел на събитието, както при всички останали от този формат, беше да се поднесе важна, значима информация по интересен и вълнуващ начин, да се споделят идеи, които си струва да бъдат разпространявани (ideas worth spreading, както гласи мотото на TED). Но организаторите на тази конференция – Фондация „Иноватор” в партньорство със Сдружение „Таляна” и Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, което продължава да подпомага дългосрочни проекти, към които е насочвало младежка енергия през 2017 г., си бяха поставили и още една цел. Назовавайки конференцията по името на развиващия се в историческото ядро на Стара Варна арт квартал „Таляна”, те имаха желание да го популяризират, да привлекат по още един своеобразен начин вниманието на широката общественост към проекта и резултатите от реализацията му до този момент.

А иначе „талян” (с дублетна форма „далян”) е дума от турски произход и означава рибарска мрежа. Избрано е точно това име, тъй като идеята е била да се обособи и развие креативен квартал във Варна, като се следва успешния модел на „Капана” в Пловдив. Тъй като Варна за разлика от Пловдив е край морето, капанът е за риби – затова „Таляна”. И както рибните пасажи се улавят в таляните и остават там (докато рибарите не ги изтеглят), така и гостите на TEDxTalyana, привлечени от интересните лектори и теми, останаха доброволни пленници на конференцията до вечерта.

TEDxTalyana

Явор Янакиев беше водещ на събитиетоВодещ беше добре познатият на варненската публика Явор Янакиев.

Темите

Темите бяха разнообразни, но въпреки това взаимосвързани – съобразени бяха с четирите направления, в които според дългосрочната визия би трябвало да се развива квартал „Таляна” – туризъм, традиции, творчески индустрии и технологии. Затова по време на събитието гостите научиха интересни неща за историята на Варна, за възможностите на развитието на града в бъдеще, за Черно море; обмениха се виждания за традициите, архитектурата и градското планиране; говореше се за дизайн, наука, иновации.

Лекторите

На сцената на TEDx Talyana, разположена сред археологическите останки на някогашните обществени бани на древния Одесос, се изявиха 14 лектора.

Краеведът и автор на няколко книги Християн Облаков

Християн Облаков по време на TEDxTalyana

Краеведът Християн Облаков разказа за един от видните архитекти, творили във Варна – Дабко Дабков, чиито сгради са едни от най-впечатляващите и в квартал „Таляна”. Разказа и за това как се е запалил у самия него интересът към жизнения път на архитектите,   вложили много талант, усет за естетика и професионализъм на световно ниво в сгради, които ние днес наричаме културно-историческо наследство. Скоро предстои да излезе поредната книга на Християн Облаков, която много негови (по)читатели вече очакваме с нетърпение.

Журналистът Георги Тошев във Варна

Журналистът, продуцент и автор на няколко книги Георги Тошев, обиколил над 186 държави по света, събрал много впечатления от техните култури, сподели наблюденията си за това как градовете променят хората, но и хората променят градовете. Сподели и препоръки в каква посока би било благотворно и за средата, и за хората да се случват промените – заглавието на презентацията му беше „Променящи се градове, променящи се хора”. Ден преди 8 юни Георги Тошев написа в профила си във Facebook: „Каня всички приятели и познати, които са във Варна и наблизо утре на TEDxTalyana! Ще си говорим за места, градове, хора и ПРОМЯНА! За мен е чест да бъда сред лекторите!”  И за нас беше чест, че този толкова свързан със значими културни проекти във Варна  – Театралния фестивал, ВарнаЛит – гражданин на света, прие поканата ни за участие.

Ивайло Добрев, който е част от общността, отдадена на развитието на Таляна

Инж. Ивайло Добрев показа нагледно как фотограметрията – иновативен метод за заснемане, може да бъде полезен в различни дейности, свързани с градската среда. Може да се използва за заснемане на индивидуални недвижими културни ценности и ансамбли, което я прави незаменимо средство за съхранение и мониторинг на обектите, в помощ на архитектурни, археологически и други изследвания.

Архитект Любо Георгиев от Визия за София

Арх. Любо Георгиев, Директор на столичното общинско предприятие „Софпроект“ и ръководител на екипа, който разработва дългосрочната стратегия “Визия за София”, говори по темата „Система или геройства?”. Разказа за конкретни примери как пълноценното взаимодействие между различни социални групи може да доведе до вдъхновяващи резултати. В края на презентацията си изброи какво според него е нужно, за да се постигат положителни промени в градската среда: „ясна идея, добър и гъвкав план, доверие и – не на последно място по значение – търпение, за да могат хората да продължат да работят заедно”.

Архитект Владимир Попов

Отново във връзка с градовете и по-специално – с Варна, сподели свои проекти и идеи арх. Владимир Попов. Той е специалистът, осъществил преди години реставрацията на емблематичната каменна къща с две лица – едното на ул. Дръзки, а другото на ул. Преслав. Построена през 1864 г. от гръцки търговец в тогавашната Турска махала, днес  сградата попада в квартал Таляна и продължава да впечатлява със запазените си оригинални каменни орнаменти тип „розета”.

Екипът на Sea Harmony – Арман Саркисян, морски еколог и предприемач, заедно с колегата си Атанас Димитров, финансист, разгледаха морето като „поредна катастрофа за човечеството или възможност за живот”. Представиха също и иновативните си рифови модели, спечелили многобройни международни награди. Темата им беше особено подходяща за 8 юни, който се отбелязва като Световен ден на океана. Според Арман „бизнесите трябва да се насочат към сътрудничество с Природата, вместо да я унищожават, ако държим да има Живот за и след нас!“.

Доцент Преслав Пеев от ИО към БАН

доц. Преслав Пеев, ръководител на секция „Морска геология и археология“ в Института по океанология към БАН разкри някои от тайните на морското дъно. Сред показаните находки бяха експонати от товара на потънал античен кораб от втората половина на II – началото на III в. Останките на кораба са намерени на дълбочина 82 м. в Черно море.

Светлозара Христова

Светлозара Христова – културологмениджър, оценител в различни програми в полето на съвременното изкуство и автор на текстове в сферата на съвременния танц и театър, е също и инициатор и основен организатор на фестивалните платформи RADAR Festival Beyond Music и Moving Body Festival в родната Варна. Лекцията ѝ бе озаглавена вдъхновяващо и поетично – „Да си роден в град, чиято граница е хоризонтът”.

Световноизвестния дизайнер Свилен Гамолов

Свилен Гамолов, световноизвестен продуктов и интериорен дизайнер с 23-годишен опит, също беше сред  лекторите на  TEDxTalyana. Носител на много престижни международни награди за дизайн, той постави въпроса за липсата на обща визия и политика в България към дизайна като съставна част от икономическото развитие. Според него  „от индустриалния дизайн зависи в каква посока ще се променят битът и потребностите на хората. Дизайнът е на първа линия в индустрията, а индустрията е това, което променя света.”

Емил Демирев от Дигиталната библиотека - Варна

Емил Демирев е магистър по библиотечно-информационни науки, който от близо две десетилетия работи в Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна като ръководител на отдел „Регионална история”, на „Справочно-библиографски отдел” и на Информационния център на институцията. Като експерт във Варненска дигитална библиотека от създаването ѝ през 2008 г., неговата тема беше „Дигитализация и културно-историческо наследство”. Той изтъкна колко важно е да се дигитализират документите, които са налични само на хартиен носител, за да не бъдат загубени безвъзвратно. Направи извода и как дигитализацията скъсява неимоверно дистанцията и благодарение на нея днес можем да четем например стар вестник, намиращ се в библиотека на хиляди километри от нас.

Теодора Стоянова

Родената във Варна Теодора Стоянова, бакалавър по финанси от университета „Дрексел“ във Филаделфия и магистър по управление на околната среда от университета „Йейл“ в Ню Хейвън, през последните 5 години работи като координатор проекти в българския офис на „Грийнпийс“. Паралелно с това от 2015 г. заедно с група близки приятели развива и „Кашалот” – сдружение, чиято цел е да променя градската среда по умен и творчески начин. Сред реализираните проекти са този на чадърите – слънчогледи, върху които са разположени соларни панели, какот и проектът „Спирка за разкази”, стартирал през 2018, чието успешно продължение можем да видим по спирките на Варна, Пловдив и София през тази година.

Сергей Петров - председател на Варна - Европейска младежка столица

Сергей Петров е политолог, завършил специалност „Политология“ във ВТУ и „Международна политика и сигурност“ във ВСУ. Председател е на Клуб по политически науки – Варна и е изпълнителен директор на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, което подпомага активно общността, работеща за развитието на квартал „Таляна”. Гост – автор в платформата „Консерваторъ”. Неговата тема беше „Традициите и нашето отношение към тях”.  Ето какво сподели той: „Избрах да говоря за традициите и отношението на съвременния човек към тях. Съвсем категорично отхвърлям тезата, че ние „създаваме“. В това ни убеждават денонощно. Моята философия е на развиващ човек. Не на създаващ. Можем единствено да създаваме в смисъла на измисляне на инструменти, които оптимизират вече създадени явления”. И още: „Да обичаш града си, без да го познаваш, е като да се влюбиш в една красавица, да прекараш целия си живот с нея, но да не я опознаеш”.

Архитект Явор Панев, който е част от Сдружение Таляна

Последният лектор на конференцията беше озаглавил презентацията си „Очарованието на Таляна”.  Става въпрос за арх. Явор Панев, съосновател и зам. председател на Сдружение „Таляна“. Чрез сдружението Явор работи за развитието на историческото ядро на  Варна като младежко, артистично и пешеходно пространство. Завършил е Варненски свободен университет, специализирал е по темата „Устойчива архитектура“ в Барселона и „Устойчиви строителни материали“ в Лисабон. Участвал е като  доброволец и ментор на младежки инициативи при осъществяването на програмата „Варна – Европейска младежка столица 2017”. На конференцията той ни разказа за проектите, по които работи Сдружение „Таляна” с цел артистичният квартал на Варна да става все по-привлекателен за гражданите и гостите на Варна.

Мартен Демирев от Фондация Иноватор

На финала Мартен Демирен, председател на Фондация Иноватор, инициатор и основен организатор на TEDxTalyana благодари на всички участници, на публиката и спонсорите, подпомогнали осъществяването на събитието. Той продължава да развива успешно създаденото от него с подкрепата на „Варна – Европейска младежка столица 2017” co-working пространство на ул. София № 1, което, наред със Социалната чайна, се очертава като една от ключовите локации в квартал „Таляна”.

След конференцията Сергей Петров сподели:

За мен беше огромно удоволствие да говоря за традициите, точно в Малките Римски терми… Всички лектори бяха страхотни. Идеята за възраждането на историческия център на града, под формата на кв. Таляна, звучеше абсурдно преди няколко години. С времето се свърши много. През 2017 се реализираха редица инициативи, подкрепени от Varna – European Youth Capital. Направи се план за подобряване пешеходната проходимост на зоната. Реализира се първият етап от проекта ADOORABLE, чиято цел е оптимизиране на процесите по опазване на културно-историческото наследство. Роди се страхотният формат Разкази от стария град. Очаквам с нетърпение завършването на ул. Цар Симеон I. Реализира се Talyana Fest. Да, сигурно нещата стават по-бавно, отколкото ни се иска на всички…  Ангажирани са много хора в процеса, които влагат енергия, време и емоция. Поставени са основите.

Най-доброто предстои. Другата седмица се събираме с хора от други градове в България и експерти от чужбина, с които да говорим за трансформациите на подобни зони. Ще бъде позиционирана изложба на открито. Предстои проучване, съставяне на стратегия и още куп неща. Спомних си как изглеждаше този район преди 4-5 години и го гледам сега. Точно тези улици бавно, но качествено се преобразяват. Все повече сладкарници, магазинчета, бръснарници и т.н. Все повече жители на града посещават тези богати на история улички”.