Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, ще представи арх. Белин Моллов във Варна в навечерието на празника на Съединението – 6 септември. Изложбата предстои да се открие на 4 септември в културно–развлекателен комплекс „Морско казино” – емблематична за морската столица сграда, която също е с висока архитектурна стойност.

Специално за тази изложба арх. Моллов нарисува и сгради с висока естетическа и културно-историческа стойност от квартал „Таляна”. През юни т. г. той участва като експерт-урбанист във форум „Таляна”, който се проведе с цел да се обсъдят предизвикателствата пред креативните квартали на България. Арх. Моллов е очарован от атмосферата в творческия квартал на Варна, която в голяма степен се дължи  и на съхраненото културно–историческо наследство под формата не само на отделни сгради, а и на цели ансамбли.

Родом от Русе, израснал и формирал вкуса си във впечатляваща с архитектурните си шедьоври градска среда, Белин Моллов започва да рисува още като ученик. Първата си изложба подрежда още на 15 години в родния си град.

арх. Белин Моллов

арх. Белин Моллов, експерт по устройствено планиране и градско развитие, преподавател и художник

И днес, вече експерт с 50 години опит в устройственото планиране и градското развитие, заемал ръководни позиции в „Софпроект” – Дирекция „Генерален план на София” и МРРБ, участвал в подготовката на договора за присъединяване на България към ЕС, арх. Белин Моллов продължава да рисува. В края на май т.г. той подреди поредна самостоятелна изложба, озаглавена „Архитектура и градски пространства в България”, в Съвета на Европа в Страсбург. В интервю за  списание „Градът” по повод изложбата арх. Моллов споделя, че изпитвa oгpoмeн pecпeĸт ĸъм apxитeĸтypнoтo нacлeдcтвo ĸaтo фaĸтop зa нeпoвтopимaтa идeнтичнocт нa гpaдcĸaтa cpeдa. Добавя още и че идeятa e била дa се пpoвoĸиpa интepecът ĸъм apxитeĸтypните пaмeтници, ĸoитo пpeнacят oчapoвaниeтo нa oтминaли eпoxи, възпитaвaт и cъздaвaт caмoчyвcтвиe зa тoвa, чe cмe нocитeли нa тpaдиции.

Освен архитектурни ценности от Черноморието в началото на септември във Варна художникът ще представи културно наследство и от други краища на родината. Причината отново да подбере обекти от цяла България е, че периодът на изложбата му съвпада с един от най-светлите български празници – 6 септември.

Съединението, осъществено през 1885 г., дава нов импулс за развитието на обединената нация и младата държава. След този акт историците отчитат значителен напредък в развитието на архитектурата и строителната дейност, както на север от Стара планина, така и в присъединената територия на юг от Балкана. Сред емблематичните сгради, изградени именно през този вдъхновяващ период на съзидание, са: Народното събрание в София, проектирано от арх. Константин Йованович, Дворецът „Евксиноград“ във Варна на арх. Виктор Румпелмайер, „Доходното здание“ в Русе на арх. Петер-Паул Бранк, Областното събрание в Пловдив – арх. Пиетро Монтани, и др.

След Съединението започват и блестящите кариери на първата генерация знаменити български архитекти, оставили едни от най-големите шедьоври: Йордан Миланов, Петко Момчилов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Антон Торньов и Никола Лазаров. Техни творби, изобразени от арх. Моллов, също са включени в изложбата. Така експозицията би била едно от подходящите места във Варна, което гражданите и гостите на града да посетят на празничния 6 септември. За да видят подема в развитието на градовете в България след Съединението, материализиран под формата на впечатляваща архитектура.

Изложбата на арх. Моллов „Архитектурното наследство на България” ще може да разгледате до края на септември.

Повече за изложбата и откриването:

https://www.facebook.com/events/1431386977018410/