Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Кампания „С 30 км/ч в града” ще се проведе в квартал „Таляна” по случай Деня на Варна – 15 август.

Кампанията се подготвя с цел популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на Варна, където се наблюдава по-висока концентрация на ПТП между пешеходци и превозни средства.

Организатори на събитието са Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, Сдружение „Таляна”, в партньорство със Община Варна и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна – г-н Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.

Квартал „Таляна” беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

За провеждане на кампанията на 15 август ще бъде спряно движението на автомобили по ул. „Преслав” – от пл. „Независимост” до ул. „Цариброд”, от 09.00 до 19.00 ч. За да има достъп до паркинга на пл. „Мусала”, автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. „Хан Аспарух” до ул. „Одесос”.

Програмата включва:

Държавна агенцията „Безопасност на движението по пътищата“ – интерактивна разяснителна кампания

ОД на МВР – Варна – Пътна Полиция – демонстрационна интерактивна игра за пътна безопасност

БЧК – демонстрации на първа помощ при различни ситуации на пътя

Innovator CoWorking Space – Quiz Battle, посветен на Варна

СБА – анкета, насочена към гражданите, с въпроси относно безопасността на движението; за правилно отговорилите на всички въпроси са предвидени награди

ORCAM – демонстрация на очила за незрящи с цел по-добрата им ориентация и безопасност в динамичната градска среда

MobilEye – представяне на изкуствен интелект системи за подобряване безопасността при движението на превозни средства

Спортни игри от програмата на фестивала FUNCITY+: демонстрации по кикбокс, slack line (ходене по въже), пилатес, джаги, уроци по тенис на маса и др.

Дейности за децата: изобразително изкуство, федербал, игри на открито. В специално обособен кът срещу Социалната чайна те ще имат възможност да рисуват на тема „Движа се безопасно в моя град”.

Улично изкуство с графити-художника от алтернативното пространство „ХАЛЕ 3” Георги Митев, който е направил проект за графит специално за кампанията „С 30 км/ч в града” и ще го осъществи пред очите на публиката пред сградата, известна като бившия Дом на ученика на ул. „Преслав”

КАБ Варна – представяне на мерки за зона 30 км/ч.

Пресконференция „С 30 км/ч в града” от 12.30 ч. в Областна администрация с участието на Областна управа, Община Варна, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ОД на МВР–Варна, БЧК, СБА и др. Специален гост ще бъде и актрисата Яна Маринова.