„Таляна” – креативният квартал на Варна

Какво и къде е това „Таляна”?

Това е районът в Стара Варна, в който има най-висока концентрация на културно-историческо наследство, включващо както сгради–паметници на културата, така и археология. Обособен е преди няколко години, с визията да се развива като арт квартала на Варна. Приблизителните му граници са улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад. Отличава се със застрояване близко до човешкия мащаб, разнообразие от архитектурни стилове, наличието на малки улички и относително спокойствие в сърцето на града. А кафенетата, ресторантите, магазинчетата и галериите правят културно–историческото ядро на Варна още по-привлекателно. Всички те заедно създават неповторимата романтична атмосфера на „Таляна”.

За стойността му допринасят още Етнографският музей и Музеят на Възраждането. Както и Домът на архитекта, където освен че се помещават офисите на двете професионални организации КАБ и САБ, се организират и изложби. Площадчето със шадраван, на което се намира Домът на архитекта, с кафенетата и магазинчето за италиански специалитети, предлагат прекрасно място за срещи или отмора в централната част на града.

Социалната чайна – друга забележителна сграда на същото площадче, уникален и успешен предприемачески проект в подкрепа на младите хора от социални домове, също се утвърди като притегателно място. С множеството интересни лекции и събития, които се организират, с възможността за използване на споделено работно пространство, а отскоро и с възможността да похапнете там, Чайната стана едно от най-популярните места във Варна.

Другото co-working пространство в „Таляна” е близо до жп гара на ул. София № 1. Стопанисва го Фондация „Иноватор”, чийто проект за създаването му се реализира с подкрепата на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ през 2017 г. То постепенно се утвърди като едно от местата, привличащи публика с интересни срещи и инициативи от най-разнообразен характер.

Училището за музикално продуциране Omni’s Cool, тъкачницата Дзев Студио, където можете да се докоснете до това приложно изкуство, също допринасят за характера на този район в Стара Варна. А има и още много интересни обекти, които си струва да се посетят.

В района има още и офис сгради – банки, IT компании, корабни агенции – предвид близостта на пристанището, и др.

Защо „Таляна”?

Идеята за обособяване на арт квартал във Варна е на арх. Виктор Бузев. Споделя я за пръв път в интервю през 2015г. И тъй като аналогът на пловдивския „Капан” предстои да се развива край морето, арх. Бузев предлага името му да е „Таляна” – от талян – рибарска мрежа, т.е. отново вид капан, само че за риби. Разбира се, варненският район има  специфики, които го правят неповторим и уникален.

През 2017 – годината, когато Варна беше Европейска младежка столица, Сдружение „Варна – ЕМС“ насочи енергията на много млади хора към проекта за арт квартал, благодарение на което там бяха реализирани множество инициативи. Сдружението продължава да развива дейност и след 2017г., като един от приоритетите му е да подпомага общността, работеща за развитието на „Таляна“.

През 2018 г. част от хората, реализирали младежки проекти в обособената под името „Таляна” зона, продължават да се срещат, за да обменят идеи за развитието ѝ. Към тях се присъединяват  и представители на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”. Скоро след това членовете на тази неформалната група вземат решението да се регистрира и официално сдружение с нестопанска цел с името „Таляна”.