Лекции на експертите, на които бяха поканени всички – и участниците във форума, и гражданите

В рамките на форум „Таляна” лекции изнесоха експерти от различни професионални области, които по един или друг начин имат отношение към подобряване и развитие на градската среда. Повечето от тях не бяха хора, работещи постоянно за конкретен арт квартал, но опитът им в процесите на трансформация или регенерация на градски зони беше много ценен. За да се заимства приложимото и полезното за квартал „Таляна“, както и за другите креативни зони в българските градове.

И така, още на 14 юни вечерта, след обиколката на Стара Варна, водена от краеведа Християн Облаков, и кратка почивка с италианските специалитети на Gioia Amore Grande, в сградата на Фондация „Иноватор” започнаха първите лекции, отворени и за широката публика.

Първата презентация беше на Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от студио Place.make, които говориха на тема „Жизнена и активна градска среда. Двамата основават консултантско студио през 2014 г. в София, след като приключват обучението си в САЩ и Австралия и известно време трупат професионален опит зад океана. Работят по проекти в сферата на градския дизайн, градското планиране и изследвания. „Нашата страст са хората и начините, по които те използват, създават и си взаимодействат с градовете и средата”, споделят Силвия и Нурхан. И още: „Ние популяризираме градски дизайн и планиране, водени от човешкия мащаб и човешките изживявания. Винаги оставаме чувствителни към специфичния местен контекст. Работим за създаване на места със силни идентичности, които насърчават социалното взаимодействие между хората.

Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от place.make

Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова

Екипът на студио Place.make работи в партньорство с много български общини, като един от най-мащабните проекти, в които участват, е „София – град за хората“ – пилотен проект за изследване и анализ на публичните пространства в центъра на столицата по методологията на световно известния датски архитект и урбанист проф. Ян Геел и основаното от него студио „Геел“.

В края на 2018 г. и началото на 2019 г. Силвия и Нурхан подпомогнаха с  методически консултации архитекти от Сдружение „Таляна”, които се бяха заели с проучване на пешеходната достъпност на територията на район „Одесос” и в частност – на „Таляна”. Проучването беше възложено на специалистите от „Таляна” в рамките на международния проект CityWalk.  След като беше установено, че по ул. Цар Симеон I има необходимост от повече пешеходни зони и такива за споделено ползване от пешеходци, велосипедисти и автомобили, изграждането им залегна в общинския проект за реконструкция на улицата. Този проект вече е реализиран. „Предстои за проследим как ще заживее улицата след трансформацията“, споделиха Нурхан и Силвия. Така ул. Цар Симеон I – една от основните в „Таляна”, има шанс да стане добър пример за това какво може да се постигне, когато си партнират професионалисти, граждански организации и местната власт.

Проф. Нора Ломбардини от Politecnico di Milano разказа за добрите практики и съвременните тенденции при опазването на културно-историческото наследство в Италия. Заглавието на презентацията ѝ беше „Новите тенденции в консервацията на културно наследство в Италия. Стратегии и ключови фигури в процеса на опазване”. Като се имат предвид богатата история и високите стандарти при опазването на културните обекти в тази страна, както и успешно развиващия се на тази база културен туризъм, споделеното от проф. Ломбардини беше изключително ценно. Като се има предвид, че една от дългосрочните цели е да се наложи квартал „Таляна“ като дестинация за културен туризъм.

Нора Ломбардини

Професор Нора Ломбардини

проф. Нора Ломбардини, преподавател по архитектура от Техническия университет в Милано

Третата лекция изнесе Юлиян Канов от Wolfhouse, Румъния. Той разказа вълнуващата история как с ясна визия, целенасочени усилия и постоянство са превърнали бивша фабрика за памук в Букурещ в клъстер на креативните индустрии. Днес там се помещава т.нар. Makerspace – вид co-working пространство, в което има ателиета за продуктов дизайн, изработват се прототипи от дърво, пластмаса и метал. В част от ателиетата се работи с текстил и се създава мода. И тъй като почти непрекъснато се експериментира с материали, специалистите са си създали и т.нар. „Библиотека на материалите”, съдържаща най-различни мостри.

Третият ден от форума – още публични лекции и работни сесии

Денят започна отново с няколко отворени и за широката публика лекции. Урбанистът Здравко Петров от historicalroutes.bg – един от най-успешните презентатори на културно-историческо наследство, сподели как според него би могла да се разказва историята – през архитектурата, създадена в съответния исторически период. Интересен факт е, че Здравко Петров е варненец, но разказва историята на София на софиянци – посредством съграденото в миналото; разказва я и на гостите на столицата. Разработените от него исторически маршрути в столицата се радват на голям интерес, групите са пълни. Като специалист, занимаващ се с вид културно предприемачество, той сподели и за предизвикателствата по пътя, докато се стигне до успешната формула. В един момент му се е струвало, че „от грешки на растежа се е преминало към растеж на грешките” и е бил разколебан кой подход е правилен и най-адекватен. Но в крайна сметка любовта към архитектурата и историята, както и проявеното постоянство дават отличен резултат. Вече е разработил маршрути и в Пловдив.

Миналото лято Здравко Петров проведе изключително интересна пешеходна обиколка в Стара Варна, включваща и част от „Таляна”. Тя беше посветена на образите на стражите – пазители на съответните домове, като части от пластичната украса на фасадите – човешки изображения, орли, лъвски глави и др. Обиколката беше в рамките на многожанровия проект „Стража” на творческия тандем АНДАРИ. Като специалист Здравко Петров е убеден в големия потенциал за развитие на културен туризъм в квартал „Таляна”.

Детайл от сграда на улица "Преслав" - Варна

Детайл от фасада на сграда, намираща се в квартал "Таляна"

Пазители на домовете, интегрирани като украса на фасади във Варна

Доц. д-р Валери Йотов от Археологическия музей във Варна разказа за най-новите находки на ул. „Цар Симеон I”. Те са в югозападния сектор на античния град Одесос.

По-възрастните варненци с интерес към историята си спомнят за крепостната стена, разкрита през 1982 г. при строителството на Дома на науката и техниката. Стената е била от периода на късния елинизъм, от I в. преди Хр. Имало е и поправки по нея от по-късния римски период.

Когато в началото на 2019 г. се правят първите разкрития на обекта от другата страна на улицата, доц. Йотов веднага формулира хипотезата, че крепостната стена е продължение на тази, разкрита през 1982г.  Освен нея са открити и основите на военен склад, строен през 1832 – 1834 г.

Снимка от археологическите разкопки на ул. "Цар Симеон I"

Находките в долната част от ул. Цар Симеон I

Според доц. д-р Йотов за голям късмет ценните останки се намират в градинката, т.е. на общинска територия, а не в частен терен, което би усложнило ситуацията. По негова преценка находките са не само от локално, но и от национално значение. Той е на мнение, че след като откритото се експонира и оформи окончателно като археологически обект, ще се формира нещо като стар-нов културно-исторически микрорайон във Варна от 21 в., тъй като само на 60 – 70 м. се намират и два музея – Етнографският музей и Музеят на Възраждането.

Арх. Белин Моллов е експерт с над 45 години опит в устройственото планиране и градското развитие. Има международна квалификация по регионално развитие и управление, както и по стратегическо планиране и устойчиво градско развитие. Бил е и зам. министър в МРРБ, както и преподавател по урбанизъм в УАСГ.

Архитект Белин Моллов

арх. Белин Моллов според когото регенерацията на градските зони с богато културно наследство е шанс за устойчиво развитие на българските общини

Лекцията му беше озаглавена „Регенерацията – една нова индустрия в подкрепа на устойчивото развитие”. Съществена част от нея беше представянето с богата визуализация на примери за регенерация или трансформация на градска среда и отделни обекти от нея. Успешните модели, от които има какво да се почерпи като опит, бяха много и разнообразни по характер: от Лисабон, Генуа, Берн, Хамбург, Краков, Братислава и др. Един от най-любопитните примери беше този за музея Гугенхайм в Билбао, където, по думите на арх. Моллов, „първо е била изградена черешката, а след това и тортата около нея”. Т.е. първо е бил създаден музеят като основна атракция в тази част на града, след което и районът около него е бил регенериран и оживен.

Що се отнася до перспективите пред арт квартал „Таляна”, след опознавателната обиколка в него арх. Белин Моллов сподели: „Социалната чайна, тъкачницата, музикалното училище, предприемачите и живеещите в Таляна заедно с институциите по опазване на културното наследство и местната власт – всички те трябва да участват заедно в процеса на регенерация. Само чрез въвличането на всички ще се постигне устойчиво развитие”.

Темата на Петко Дурмана от София, художник и създател на групата „Публично изкуство в България”, беше „Реалната виртуалност срещу виртуалната реалност”. Той представи реалната виртуалност като противоположност и антидот на технологичната виртуалната реалност, която само обърква вече създадената по еволюционен път представа за реалността в човешкия мозък. Това той постига чрез ефекта на потапяне в затворения цикъл на FPV (поглед от първо лице), използван при състезателните дронове.

Снимка от лекцията на Петко Дурмана

Лекция на Петко Дурмана

В края на тази поредица от публични лекции участва и още един архитект – Георги Бачев, собственик на архитектурно студио във Варна, създадено през 2006 г., с множество впечатляващи проекти. Арх. Бачев показа примери за успешна трансформация от своята практика  и разясни някои основни принципи, които би трябвало да се следват при работа с градската среда. Един от проектите му, реализиран през 2017г., напълно трансформира част от крайбрежната алея във Варна. Днес тази част от алеята се отличава с висока функционалност и естетика. Разкривайки гледка към морето, с простотата и елегантността на формите си, този проект добавя стойност към идентичността на Варна като морска столица.

Снимка от зона на крайбрежната алея във Варна

Част от крайбрежната алея преди трансформацията

Пространството на крайбрежната алея след ремонта

Същото пространство след трансформацията

В заключение арх. Бачев подчерта колко е важно, когато се обмислят трансформации в „Таляна”, да се помнят и да се вземат предвид основните цели, които общността, обединена около идеята за арт квартала, вече е формулирала: 1. подобряване на пешеходната достъпност, 2. съхраняване на историческия дух и 3. развиване на креативни индустрии.

След публичните лекции участниците във форум „Таляна“ се разделиха на 4 работни групи. Всяка група се фокусира върху една от следните теми: „Архитектура и пешеходство“, „Опазване на културното наследство“, „Управление на арт квартали и проекти“, „Бизнес, предприемачество и стартъпи“. Целта беше в дискусиите по групи да се обмени опит, както и да се генерират идеи за справяне с предизвикателствата пред креативните квартали. А генерирането на добри идеи най-добре се получава в диалог със съмишленици.

Национален форум "Таляна"

(Следва продължение – последна част)