В продължение на четири дни (13 – 16 юни) във Варна се проведе форум „Таляна“ – национална среща, чиито основни цели бяха две: да се обсъдят предизвикателствата пред творческите квартали в България и да се подпомогне формирането на общност от хората, работещи за развитието им. Събитието беше наречено по името на варненския арт квартал „Таляна” и се проведе изцяло на негова територия – както лекциите и работните сесии, така и моментите за отмора и нетуъркинг бяха там. За да могат участниците, разхождайки се по малките улички сред забележителните с архитектурната си стойност сгради, да усетят неповторимата атмосфера на един от най-романтичните райони на Варна.

Основен организатор на форума беше Фондация „Иноватор“, като събитието беше планирано в рамките на проекта „От А(ртадо Я(влението): креативните квартали на България“, подкрепен от Общинска фондация ПЛОВДИВ 2019. „Иноватор” стопанисва едноименното co-working пространство, което, наред със Социалната чайна, се утвърди като една от притегателните точки в „Таляна” – освен че се работи в приятна среда, там често се организират публични лекции и представяния. Съдействие при провеждането на форума оказа и сдружение „Таляна”, което работи за опазването на богатото културно-историческото наследство в този район на Стара Варна, в който има най-висока концентрация сгради – паметници на културата. Друга основна цел на сдружението е да допринася за развитието на арт квартала като все по-привлекателен за гражданите и гостите на морската столица посредством различни инициативи.

Тук е мястото да припомним, че идеята за обособяване на арт квартал на част от територията на Стара Варна е на арх. Виктор Бузев. И тъй като аналогът на пловдивския „Капан” предстои да се развива край морето, арх. Бузев предлага името му да е „Таляна” – от талян – рибарска мрежа, т.е. отново вид капан, само че за риби. Разбира се, варненският район, както всяко друго място по света, има свои специфики, които го правят неповторим и уникален.

През 2017 – годината, когато Варна беше Европейска младежка столица, Сдружение „Варна – ЕМС“ насочи енергията на много млади хора към проекта за арт квартал, благодарение на което там бяха реализирани множество инициативи. Сдружението продължава да развива дейност и след 2017г., като един от приоритетие му е да подпомага общността, работеща за развитието на „Таляна“.

Откриване на форума и опознаване на „Таляна”

Председателят на Фондация „Иноватор” Мартен Демирев откри форума, като сподели накратко своята визия за перспективите пред креативните квартали в България. Освен пловдивският „Капана”, все повече публика привлича софийският „квАРТал”, работи се по БулевАРТ в Бургас, идеи има за развитие на подобни зони във Велико Търново и Стара Загора. Арх. Явор Панев, зам. председател на сдружение „Таляна“, представи работната програма за следващите дни. Тъй като повечето от участниците идваха в района, замислен като варненския „Капан”, за пръв път бяха планирани две опознавателни обиколки.

Първа опознавателна обиколка

Първата обиколка беше с цел да се придобие обща представа за „Таляна“, като се излезе и малко извън границите му, за да се види и контекста от градска среда и инфраструктура, в който се развива арт кварталът. Разходката водиха арх. Явор Панев, арх. Максим Недков и Мария Иванова от сдружение „Таляна“.

Улица "Цар Симеон I"

Част от пешеходната зона по обновената ул. Цар Симеон I

Обиколката започна от ул. “Цар Симеон I“, на която интерес предизвикаха обособените нови пешеходни пространства. Участниците разгледаха и наскоро откритите по време на реконструкцията на улицата археологически находки, които от март т.г. добавят стойност към уникалността на района. Минаха и покрай сградата, където се е помещавала Турската баня – забележителна с ориенталските елементи на фасадата, след което се отправиха към „Преслав“ – другата основна улица в „Таляна”, която в миналото е била силно оживена и търговска.

Графит в квартал Таляна

Артистичен акцент пред сградата на Социалната чайна

По време на първата обиколка посетихме и няколко значими за развитието на социалното и културното предприемачество обекта – Социалната чайна, Училището по музикално продуциране Omni’s Cool, където преподават двама от най-добрите млади варненски музиканти – Цветан Момчилов и Витомир Попов, Тъкачница Дзев Студио. В тъкачницата, освен да си купите готови произведения, може и да вземате уроци, за да усвоите тънкостите на това приложно изкуство. Водещите обиколката разказаха и за съществувалата през 2017 г. пред Дома на архитекта сцена „Кофража“, на която се проведоха множество младежки инициативи и за която има идея да се възстанови в близко бъдеще.

Сградата, в която се помещава музикалното училище Omni's Cool

Сградата на училището по музикално продуциране Omni’s Cool  на ул. Охрид е паметник на културата

Сградата на Дома на архитекта също е забележителна сама по себе си – строена още преди Освобождението в типичния възрожденски стил – от камък и дърво, днес в нея се помещават офисите на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите в България, организират се изложби и други културни събития. Наличието на сгради от периода на Възраждането във варненския арт квартал е едно от нещата, по които „Таляна” се различава от „Капана”. В пловдивския квартал на творческите индустрии има предимно къщи, строени след 1878 г. и в началото на 20 в. Изключение правят, по думите на един от двигателите на „Капана” – пловдивчанинът Димитър Семков, маазите – каменни складове, оцелели от периода преди Освобождението. Възрожденската архитектура в Пловдив е съсредоточена предимно в зоната на Стария град. Докато във Варна в рамките на „Таляна” има образци и на възрожденската архитектура – в такава сграда освен Домът на архитекта се помещават още Етнографският музей и Музеят на Възраждането.

Обиколката продължи към очарователната уличка „Дръзки“, където спряхме за кратка почивка в бразилското кафене „Samba“. Собственикът му Ангел Велков, роден и израснал в Гръцката махала на Варна, т.е. съвсем наблизо, дълги години работи в чужбина. Докато един ден не решава да се върне в родния град, за да отвори кафе – такова, в каквото за него самия би било удоволствие да се отбива. Избира да работи на франчайзингов принцип с марката SAMBA – Brazilian Coffee Shops, на която е и официален представител за Европа. Освен ароматно кафе и разхладителни напитки в него се предлагат и бразилски сладки по оригинални рецепти. Любопитното е, че дамата, която ги приготвя, също е от Бразилия. И е съпруга на Ангел. Наличието на тези сладки беше една от причините замислената като кратка почивка да стане по-продължителна.

Сгради по улица "Дръзки"

ул. Дръзки

Прочулото се бразилско кафене в квартал Таляна

Бразилското кафе „Samba” на ул. Дръзки

Голям интерес предизвика и каменната сграда, строена през 1864 г. от гръцки търговец, в която днес се помещава антикварен магазин. Благодарение на трайността на камъка и грижата на поколенията по фасадата ѝ и  днес могат да се видят запазени оригиналните орнаменти тип „розета”.

Каменната къща в Таляна

Каменната къща в Таляна

Антикварният магазин на ул. Дръзки

Следващата точка от обиколката беше пл. „Атанас Буров“, отличаващ се с красиви и внушителни сгради, сред които тази, където се е помещавала Търговско-индустриалната камара в миналото, а днес е Щабът на военноморските сили. На този площад впечатлява още и сградата на бившия хотел „Роял”, която в момента се ремонтира и реставрира. Тя се отличава с богата пластична украса, но тъй като  се провеждат реставрационни дейности, ще публикуваме фотографии на тази сграда, след като работата по нея приключи.

Изглед към площад Атанас Буров

пл. „Атанас Буров” – Ресторант „Стария чинар” и Щаба на военноморските сили

Изглед в Таляна

пл. „Атанас Буров”

Продължихме към Големите и Малки римски терми, покрай Музея за история на Варна, видяхме и пристанището. Последният обект от обиколката, до който стигнахме, минавайки през част от Морската градина, за да усетят гостите във форума нейната прохлада, беше реконструиращата се в момента Шишкова градинка.

В ранния следобед участниците се събраха за работна сесия на открито, водена от арх. Александра Бабунска. Участваха в международната инициатива Tooltest Day, чиято цел бе да се приложат практични подходи за възприемане на градската среда чрез експериментиране. Разделени на няколко групи, участниците наблюдаваха градската среда на четири различни локации в „Таляна” – за по 7 минути на всяка, без да събеседват помежду си. След това споделиха впечатленията си от този нетрадиционен начин за наблюдение и събиране на информация и как той би бил полезен при планирането на градското развите.

Втората обиколка в Стара Варна

След сесията, в късния следобед започна втората обиколка с фокус изцяло върху историята и архитектурата на Стара Варна. Води я един от най-добрите варненски краеведи Християн Облаков, който разказа любопитни факти за сградите по ул. Преславска, за живота и делото на архитектите, които са ги проектирали. Участниците във форума научиха подробности и за двата забележителни хотела в центъра на Варна – „Лондон” и „Мусала”, минаха покрай сградата на Драматичния театър. Обиколката завърши пред бившия Военен клуб и катедралния храм „Св. Успение Богородично”.

Надвечер поканихме гостите отново да се върнат в „Таляна”, за да се подкрепят преди вечерните лекции: дегустираха леки италиански вина и деликатеси, които се предлагат в магазинчето „Gioia Amore Grande“, опитаха и от здравословните изкушения, които се сервират в Био кафе „Жива природа“.

Бизнесите в Таляна

Магазинчето за италиански специалитети „Gioia Amore Grande“, което се намира в сърцето на „Таляна“, носи името на управителката си – Радост (Gioia). С други думи, има радост в сърцето на „Таляна“

Бизнес в Таляна

Био кафе „Жива природа“, където също се предлагат вкусни изкушения

Придобитите по време и на двете обиколки впечатления бяха много полезни в работните сесии през следващите дни, когато се обсъждаха възможностите за развитието на „Таляна”.

Архитект Белин Моллов и Нора Ломбардини от Италия

Експертите проф. Нора Ломбардини от Politecnico di Milano и арх. Белин Моллов, който е и художник, бяха очаровани от културно-историческото наследство и атмосферата на „Таляна”